Bel ons op 023-5554243 of neem contact op

Schipholpas

Hebt u met spoed advies nodig in verband met een schipholpas?

Eerste consult is altijd gratis!

Een ieder die werkt op Schiphol dan wel in directe omgeving van Schiphol, moet beschikken over een Schipholpas. Deze pas dient voor een werknemer van een bedrijf dat gevestigd is op of rond Schiphol te worden aangevraagd bij de KMar.

Naar u als werknemer zal dan door de KMar en AIVD een veiligheidsonderzoek worden ingesteld. Een veiligheidsonderzoek is diepgaander dan een onderzoek voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Een VOG laat alleen maar zien of iemand een strafbaar feit op zijn/haar naam heeft staan. Er wordt alleen gekeken naar uw strafblad. Voor het veiligheidsonderzoek ten behoeve van de Schipholpas worden naast het strafblad ook anderen systemen geraadpleegd zoals de gemeente, politie en AIVD. Let wel: niet alleen de toekomstige houder van een Schipholpas wordt gecontroleerd, maar ook diens naaste omgeving, zoals uw partner.

Het onderzoek betreft in ieder geval de voorafgaande vijf jaar. Indien u in deze periode gedurende langere tijd buiten Nederland heeft verbleven, dan loopt u het gevaar dat een Schipholpas niet wordt verstrekt omdat men geen gegevens over u heeft. Voor de controle van strafbare feiten gaat men acht jaar terug.

Op grond van het Strafrecht wordt een Schipholpas geweigerd bij straffen die hoger zijn dan:

  • boete € 1.000,–
  • werkstraf 40 uur
  • vrijheidsstraf 20 dagen

Dit geldt ook voor voorwaardelijke veroordelingen!

Wordt de eerste keer door de KMar geen Schipholpas afgegeven dan mag een werkgever geen arbeidsovereenkomst met u aangaan. Indien u al werkt met een Schipholpas, dan wordt er regelmatig, maar in ieder geval om de vijf jaar,  een nieuwe screening uitgevoerd. Heeft u in de vijf jaar voorafgaand aan de nieuwe screening een probleem gekregen, dan kan de Schipholpas worden geweigerd. Dat betekent dat u dan ook met onmiddellijke ingang uw dienstbetrekking kwijt bent. Ook al was u nog zo’n goeie werknemer: u vliegt de laan uit.

Tegen de weigering of de intrekking van een Schipholpas staat de mogelijkheid open van bezwaar en nadien beroep bij de Bestuursrechter.

Bel op werkdagen overdag
023 – 5554243
Bel ’s avonds of in de weekenden
06 – 54600094
O vul het contactformulier in

Uw naam

Uw email

Uw bericht

Perrels Haarlemmermeer Advocaten BV
De Fruittuinen 22
2132 NZ Hoofddorp

Copyright 2015 Perrels Advocaten B.V.
Telefoon:
Fax:
E-mail:

KvK nr.
023-5554243
023-5554244
info@perrelsadvocaten.nl

34100727

Arbeidsrecht

Huurrecht

Ondernemingsrecht

Personen en Familierecht

Andere rechtsgebieden

Strafrecht

Organisatie

Contact

Uitgelicht

Back to Top